главна снимка начало
Проф. д.ик.н. Стати Статев е новият ректор на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), съобщиха от университета. Той беше избран днес от Общото събрание с 218 гласа.

За другия кандидат-ректор - проф. д.ик.н. Пламен Мишев - гласуваха 81 делегати. Пет от бюлетините бяха недействителни.

Проф. Стати Статев досега беше първи заместник-ректор на УНСС.

Той заема мястото на проф. д-р Борислав Борисов, който беше изпратен с аплодисменти и благодарности от академичната общност за двата си успешни мандата.

Източник: actualno
2011-12-19 17:13:00
Заради слабия долар и икономическата криза в САЩ все по-малка част от нашите студенти, които отиват на бригада, остават да живеят в Щатите, отчитат от Work and Траvel. 10% от заминаващите курсисти са се установявали зад океана след изтичане на 4-месечната им програма, преди около 5-6 години. В момента тази бройка се е стопила до 2%. Младите българи предпочитат да заделят по някой друг долар там и да се върнат да го изхарчат у нас, пише Монитор.
,,Преди години парите от бригада им стигаха за малък апартамент. Сега ги пазят основно за живот, за да не им се налага да работят, докато учат и спокойно да ходят на лекции. Това споделяли студентите на фирмите посредници. Други младежи пък си купували коли с изкараното. Нашите студенти се връщат средно с около 5000-6000 долара печалба от САЩ. Заплащането зад граница варира между 7-9 долара на час, като в Аляска удря и 15 долара. Около 6500 студенти са заминали на бригада зад океана през тази година, 7500 се очаква да потеглят през 2012-а. Въпреки безработицата в САЩ американците продължавали да бъдат претенциозни и не искали да работят като обслужващ персонал.
Затова работа за бригадири има. Сънародниците ни работят като сервитьори, бармани, камериерки и продавачи на плажа. Българите борят кризата в САЩ, като се хващат на по две работи. Още преди да заминат искат да им уреждаме допълнителни часове за труд, извън стандартните 8 часа или пък да им намерим втора работа, обясни Светлан Данев.
Американските шефове се съгласявали да наемат наши работници и на 15-часов работен ден. По хотелите, заведенията и ресторантите работа имало нон-стоп, затова и всеки, който иска да се труди повече, намира начин.
,,Българските студенти са дисциплинирани и работливи”, отзовавали се американските бизнесмени, които били доста взискателни шефове. Нашите работници са трети по брой бригадири зад океана. Пред нас са само руснаците и турците.
Източник: actualno
2011-11-07 21:31:07
Сегашният ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев ще се кандидатира за втори ректорски мандат, за поста са подадени още три кандидатури.

Това съобщиха от висшето училище. До вчера беше срокът за подаване на документи пред Общото събрание на СУ от кандидатите за ректор.

Освен проф. Иван Илчев, своите документи са подали - проф. Валери Стефанов от Факултета по славянски филологии, деканът на Факултета по начална и предучилищна педагогика проф. Божидар Ангелов и бившият декан на Геолого-географския факултет проф. Петър Славейков.

Четиримата кандидати ще представят програмите си с виждания за развитието на Софийския университет от 28 октомври до 8 ноември - в различни дни.

Изборът за ректор на СУ ще бъде на 17 ноември. Тогава Общото събрание на висшето училище ще избере кандидата, който ще заеме най-високия академичен пост в Софийския университет за следващите четири години.

Проф. Иван Илчев беше избран за ректор на СУ на 14 ноември 2007 г. - след балотаж, в който участва и тогавашният декан на Химическия факултет проф. Иван Петков, припомня БТА. Проф. Петър Славейков, който сега се кандидатира за ректор на Софийския университет, и през 2007 г. беше кандидат за този пост.

Източник: actualno
2011-10-18 16:23:36
Представители на 52 западни топ-университета ще вземат участие в 20-то юбилейно изложение на проекта „Световно образование", което ще се проведе на 8 и 9 октомври, 2011 г. в столичния хотел „Хилтън". Те ще стартират кандидатстудентската кампания за прием на българи за учебната 2012-2013 г.

Предпочитани британски държавни университети за първи път ще обявят новите си такси за обучение, след одобрението им от Британската служба за равен достъп до образование.

"Целта ни е да предоставим максимално ранна и точна информация за новите такси в Англия, за да осигурим на българските кандидати прием в най-добрите специалности на елитни западни университети", заяви Ирина Христова, управител на фирма „Интеграл" - координатор на проекта. Новите британски такси ще окажат влияние върху приема на студенти и в други европейски държави заради очакваното пренасочване на част от кандидатите към страни като Уелс, където цената се запазва 3 450 паунда и Шотландия, където обучението е безплатно, но местата са ограничени", коментира още Христова в навечерието на форума.

Въпреки новите такси, организаторите не очакват отлив от обучението в Англия заради запазения механизъм за студентски кредити, който покрива изцяло таксата за обучение и позволява на студентите да стартират следването си с 800 паунда средномесечна издръжка за живот.

Изложението представя 15 водещи холандски университета, сред които хитовите Хага, Вагенинген, Маастрихт и Грьонинген. Световно образование ще предложи и безплатен прием за всички университети в Холандия преди старта на холандската централизирана система за прием, подаването на документи през която ще се извършва срещу 50 и 100 евро.

Посетителите ще се информират как да кандидатстват за студентски кредит в Холандия и Великобритания и кои специалности могат да изучават в Швеция, Дания, Норвегия и Финландия на английски език. За първи път в България се представя и Американският университет в Солун, който ще отпусне стипендия в размер на 85% от таксата за обучение.

Безплатни консултации за избор на специалност, университет и езикова подготовка с Кеймбридж-сертификати са част от акцентите на форума.

Предвид големия брой посетители и важността на информацията, след София, изложението ще се проведе и в градовете Пловдив, Велико Търново, Варна и Русе.

източник: actualno
2011-10-05 15:58:48
80% от кандидатстващите в чужбина се насочват към университети във Великобритания, твърдят организаторите на изложението "Световно образование". Миналата година за обучение са заминали 2400 българи. Таксите във Великобритания варират от 6 до 9 хиляди британски лири, предаде БНР.

52 западноевропейски университета ще се представят пред българските кандидат-студенти по време на 20-то поред изложение "Световно образование" на 8 и 9 октомври в София.

Причините, поради които университетите във Великобритания са предпочитани от българите са две - системата за студентско кредитиране и възможността за започване на работа веднага. Според статистиката на организаторите на изложението, 70% от българските студенти ползват кредити за следването си, а прогнозата е този процент да стане 90.

Шотландия и Дания в последните години са предпочитани дестинации, защото там обучението е безплатно.

15 холандски вуза ще се представят в София, както и университети от Швеция, Норвегия и Финландия, като обучението там е на английски. Предпочитаните специалности са технологии, математика и инженерни науки.

Източник: actualno
2011-10-05 15:55:11
Най-старото висше училище у нас, Софийският университет "Свети Климент Охридски", откри тържествено 124-та си учебна година, информира БНР.

Според ректора на учебното заведение професор Иван Илчев тя започва в смутно време. "Сурогатното образование ражда сурогатна култура", акцентира още в приветствието си по случай откриването Илчев.

В следващия месец ни предстои да чуем как всички кандидати за славата ще се кълнат в образованието и науката, в бъдеще, както са го правили досега от години насам, защото това, което става сега в страната, е същото, което става с висшето образование. Сещаме се за решителни мерки едва, когато ситуацията гръмне, каза още ректорът.

Според него едва ли има държава в Европа, където да се дават толкова малко средства и да се обръща толкова малко внимание на качественото образование и наука.

Образователният министър Сергей Игнатов заяви, че повече пари за образование ще има, когато депутатите гласуват бюджета в пленарна зала.

Имаме амбицията, и финансовият министър нееднократно го е заявявал, за сферата на образованието и науката да бъдат отделени повече средства, заяви Игнатов.

Източник: actualno
2011-09-29 14:38:19
   по-стари

Реклама Карта на сайта Контакти Условия за ползване Често задавани въпроси